Tuinen & Natuur

Bosbaden - Dompel je onder in rust en ontspanning

Dompel je onder in de rust van het bos!

In 2018 verscheen van de Japanse auteur dr. Qing Li het boek met de titel ‘Shinrin-yoku, De kunst en wetenschap van het bosbaden’. Dat we het begrip shinrin-yoku omschrijven als ‘bosbaden’ is bij gebrek aan beter. De werkelijke betekenis is zoiets als: de ontspanning die verkregen wordt door je onder te dompelen in het bos, letterlijk en figuurlijk.

Het concept is begin jaren tachtig in Japan ontwikkeld. Je beweegt je heel bewust langzaam door het bos en probeert alles in je op te nemen. Deze meditatieve manier van wandelen is een goed middel om stress te verlagen en gezondheid te verbeteren. Nu denk je misschien: nogal wiedes, wandelen in de natuur is goed voor je. Dat weten we toch allang? Dat klopt. Er is niets mis met een stevige boswandeling maar shinrin-yoku werkt op een ander niveau. Bosbaden is in Japan al tientallen jaren hèt geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden. Door shinrin-yoku maak je op allerlei manieren weer verbinding met de natuur. Je kunt mindful in het bos wandelen, of even pauze nemen in een park, maar ook op blote voeten door je eigen tuin lopen.

Gun jezelf een nieuwe manier van ontspannen en neem deel aan één van de driedaagse cursussen.

 

Praktische informatie

Cursusopzet en dagindeling

De cursus duurt 3 dagen en wordt zoveel mogelijk buiten in het bos of op het landgoed uitgevoerd.

1e dag

- Morgen: 10:00-12:30 - Wandeling en introductie Bosbaden met Sjouke Hylkema en Jacqueline Wolvetang
- Avond: 19:00-21:00 - Creatief Schilderen met Floris Wolvetang

 

2e dag

- Morgen: 10:00-12:30 -  Bosbaden Wandeling met Jacqueline Wolvetang
- Avond: 19:00-21:00 - Creatief Schilderen met Floris Wolvetang
 

3e dag

- Morgen: 10:00-12:30 -  Bosbaden Wandeling met Jacqueline Wolvetang
- Middag: 12:30-13:30 - Overheerlijke lunch

 

Deskundige docenten

Jacqueline WolvetangDocente Jacqueline Wolvetang begeleidt de cursus en is een ervaren docent en coach op het gebied van yoga, readings en mindfulness. Floris Wolvetang is beeldend kunstenaar en docent in de kunstvakken, hij verzorgt het avondprogramma.
Liesbeth Laan en Bart Jan Dokter zijn gastdocenten in het programma.

 

Locatie

De locatie is Camping De Graafschap, Loenhorsterweg 7c, Hummelo. De camping is gelegen in bosrijk gebied tussen Hummelo en Doetinchem, en heeft in de zomermaanden vooral rustzoekende en natuurminnende gasten.

- Bosbaden: bosgebied aangrenzend aan Loenhorsterweg Breuking Heide/Kruisberg en het landgoed Enghuizen.
- Creatief programma: in het bos (bij slecht weer: Tila-ruimte op Camping De Graafschap)
- Lunch: boerderij Klevenhorst, landgoed Enghuizen.

 

Aanmelding

Prijs van de cursus De prijs voor de 3-daagse cursus is € 90,- per deelnemer. 
De prijs is inclusief de kosten voor de materialen van de creatieve workshop, flesjes water, gezamenlijk vervoer met huifkar van/naar boerderij Klevenhorst en de gezamenlijke lunch op de 3e cursusdag

Ben je geïnteresseerd dan kun je je aanmelden bij:

- Camping De Graafschap, info@camping-degraafschap.nl

of bij

- Jacqueline Wolvetang, yogawijsheid@gmail.com mobiele telefoon 06 50575455

De deelnemer ontvangt een bevestiging van inschrijving. Na bevestiging ontvangst van de betaling is de deelname definitief.


De locatie is Camping De Graafschap, Loenhorsterweg 7c, Hummelo. De camping is gelegen in bosrijk gebied tussen Hummelo en Doetinchem, en heeft in de zomermaanden vooral rustzoekende en natuurminnende gasten.

Rondje tuinen & natuur:
Geniet, ontspan en doe inspiratie op

Open Tuinweekend op 29 & 30 augustus van 10.00-17.00 uur. (Het Open Tuinweekend van 6 & 7 juni gaat niet door)

In de Gemeente Bronckhorst liggen veel mooie tuinen en natuurgebieden die de moeite van een bezoek waard zijn. De veelal door particulieren opengestelde tuinen weerspiegelen het karakter van hun eigenaars, die u verwelkomen en graag over de bijzonderheden van hun tuin vertellen.
Ook de natuurgebieden zijn een bezoek waard. U kunt er heerlijk wandelen en er zijn regelmatig activiteiten of excursies waaraan u kunt deelnemen.


Om die reden organiseert Het Toeristisch Platform DHK voor het achtste jaar de Open Tuinweekenden, dit jaar alleen op 29 & 30 augustus van 10:00-17:00 uur. Alle informatie betreffende de deelnemende tuinen, natuurparken en natuurpaden vindt u hier overzichtelijk bij elkaar en in het boekje dat u hier kunt downloaden (versie 2020)

Helaas kon de editie van 6&7 juni niet doorgaan. Om toch nog een beetje van de tuinen te kunnen genieten, plaatsen we hier wat foto's van tuinen die er al helemaal klaar voor waren... :)

Veel tuinen zijn toegankelijk voor rolstoelers. Het betreden van de tuinen is op eigen risico.


Plaatsen: Achter-Drempt, (Voor) Drempt, Hoog-Keppel, Laag-Keppel, Hummelo, Velswijk, Hengelo (Gld), Zelhem, Halle, Steenderen, Rha, Baak en Bronkhorst
Natuur
‘t-Hertenbosch

Langs de rode Helmich-wandelroute (2,8km), welke start bij lunch- en partycafé ‘Het Wapen van Baak’ komt u door ‘t-Hertenbosch met een hertenkamp; het is een parkachtig bos, met prachtige volwassen eiken, essen, lindes, populieren en beuken, waterpartijen, poelen en slingerpaadjes, dit bos is voornamelijk aangelegd in de 19e eeuw. De romantische bosvijver, gelegen in het midden van het bos, spreekt tot de verbeelding en nodigt uit tot ontdekking, maar ook tot rust en bezinning. In het midden van de bosvijver liggen twee eilandjes. Ee?n ervan is sinds kort weer ontsloten door een prachtige boogbrug, alsmede door een speelse ‘wiebel’ hangbrug. U kunt de rode wandelroute uitbreiden met de gele route (6,8 km) en de blauwe route (9,3 km). Informatieboekjes bij Het Wapen van Baak. U kunt hier ook parkeren. 

Wichmondseweg 30
7223LH Baak
T: 06-12536049 Google-mapsemail
Landgoed ’t Veld

Het opengestelde landgoed ’t Veld heeft bossen met prachtige zichtlijnen en een grote waterpartij met een informatie- en observatie-hut. Het landgoed is doorlopend opengesteld voor wandelaars en fietsers. Het gebied is ontsloten middels een wandelpad en een semiverhard fietspad. Maak kennis met dit prachtig stuk natuur van veertien hectare!

Stadsedijk 4
 Halle
T: 0314-631779 Google-mapsemail
Boelkeerlspad

Het Boelekeerlspad, een initiatief van buurtbewoners, is circa 6 km lang en voert langs watergangen, waaronder de halsche Vloed, poelen, landerijen en oude en nieuw aangelegde natuur.
het pad is genoemd naar de 'Boelekeerl', een boeman waarmee in vroeger tijden kinderen angst werd aangejaagd om ze op die manier bij putten, sloten en poelen vandaan te houden.
"De Boelekeerl zit onder 't vlonder, doaromme meug i-j nooit dichte bi-j 't water of bi-j de kolk kommen."
De wandeling is gemarkeerd en kan op verschillende punten worden gestart. Een folder met routebeschrijving is verkrijgbaar bij het VVV agentschap in Zelhem en het infocentrum bij boerderij Boldiek, Boldijk in Halle.

Boldijk 6
7025 EL Halle
T: 0314-631370 Google-mapsWitte Hemel
Park De Bleijke

Park de Bleijke is 2,3 ha groot en ligt vlakbij het TOP en het centrum. Het Park is in 2013 in zijn huidige vorm heropend en bestaat uit 2 delen, een Cultuurhistorisch deel (met Bleek en Bleekhuisje daterend uit 1750) en een ‘Cool Nature’ deel. Dit laatste - ontstaan uit het klimaatprogramma van de Provincie – beoogt de jeugd te laten spelen in en met de natuur en richt zich op natuureducatie. Er is een kruidentuin, dierenhotel en er staan veel wilde bloemen. Dit park ontving als eerste in Nederland het Duurzaamheidspaspoort Green Label A van Royal Haskoning DHV.

Dijenborghsestraat 
 Hengelo (Gld)
T: 06-50484383 Google-mapsemailPark De Bleijke
Beleefweide IJsboerderij ‘De Steenoven’

Beleefweide van ruim 1000 m2, met een uit oude gebinten opgetrokken 25 meter lange kabelbaan. U vindt er een geitenweide, fruit- en notenbomen, een wilgentunnel en een trampoline. Kinderen zijn er dol op! Natuurlijk kunt u een heerlijk ijsje eten of een kop koffie drinken, terwijl u uitkijkt over de weides met koeien. Zijn ze er even niet? Bezichtig hen dan via het ‘koeienpodium’ in de stal.

Broekstraat 2
6999DE Hummelo
T: 06-12305810 Google-mapsemailBeleefweide IJsboerderij ‘De Steenoven’
Boomgaard Fruitbedrijf Horstink

Waar van oudsher vele boerderijen langs de IJssel een fruitboomgaard hadden, is Fruitbedrijf Horstink nu de enige in de regio. Hier worden appels, peren, pruimen, kersen & aardbeien geteeld. Tijdens de open tuinen kunt u wandelen door de boomgaard en het fruit zien groeien. Er zijn mooie doorkijkjes naar het open rivierenlandschap. Daarna kunt u even uitrusten op het terras onder de hoogstambomen met een kop koffie of een glas Horstink appelsap. Of u neemt een kijkje in de gezellige boerderijwinkel waar naast het eigen fruit, veel Achterhoekse streekprodukten worden aangeboden.

Open: 3 juni & 26 augustus van 9.00-16.00 uur en op afspraak Boerderijwinkel: di. t/m vr. 9.00-18.00 en za. 9.00-16.00 uur
Entree: Vrij toegankelijk

Prinsenmaatweg 3
7224NE Steenderen
T: 0575-451643 Google-mapsemailBoomgaard Fruitbedrijf Horstink
Natuur Algemeen

Wandeling met een gids kunt u aanvragen bij de IVN
deelname € 1,- p.p. met een minimum van € 25,- per groep
Contactpersoon: Gerrie Til, T: 0314-625536

Voor het Jaarprogramma van het IVN IJsselstreek klik hier